सर्वारुणाऽनवद्याङ्गी सर्वाभरण-भूषिता ।
शिव-कामेश्वराङ्कस्था शिवा स्वाधीन-वल्लभा ॥
Transliteration:
Sarvāruṇā’nvadyāṅgī sarvābharaṇa-bhūṣitā ।
Śiva-kāmeśvarāṅkasthā śivā svādhīna-vallabhā ॥
Hindi Meaning:
वह सभी प्रकार से लालिमा युक्त और निर्दोष अंगों वाली हैं, सभी आभूषणों से सुशोभित हैं। वह शिव और कामेश्वर की गोद में विराजमान हैं और शिवा (पार्वती) के रूप में अपने प्रियतम (शिव) के वश में हैं।
English Meaning:
She is radiant with a reddish hue, flawless in form, and adorned with all ornaments. She resides in the lap of Shiva and Kameshwara, and as Shivaa (Parvati), she is devoted to her beloved (Shiva).
सुमेरु-मध्य-शृङ्गस्था श्रीमन्नगर-नायिका ।
चिन्तामणि-गृहान्तस्था पञ्च-ब्रह्मासन-स्थिता ॥
Transliteration:
Sumeru-madhya-śṛṅgasthā śrīmannagara-nāyikā ।
Cintāmaṇi-gṛhāntasthā pañca-brahmāsana-sthitā ॥
Hindi Meaning:
वह सुमेरु पर्वत के मध्य शिखर पर विराजमान हैं, श्रीमान नगर की नायिका हैं। वह चिंतामणि के घर में निवास करती हैं और पंचब्रह्म के आसन पर स्थित हैं।
English Meaning:
She resides on the central peak of Mount Sumeru, the leader of the glorious city. She dwells in the house of Chintamani and is seated on the throne of the five Brahmas.
महापद्माटवी-संस्था कदम्बवन-वासिनी ।
सुधासागर-मध्यस्था कामाक्षी कामदायिनी ॥
Transliteration:
Mahāpadmāṭavī-saṃsthā kadambavana-vāsinī ।
Sudhāsāgara-madhyasthā kāmākṣī kāmadāyinī ॥
Hindi Meaning:
वह महापद्म वन में निवास करती हैं और कदम्ब वन की वासिनी हैं। वह अमृत सागर के मध्य में स्थित हैं और कामाक्षी के रूप में सभी इच्छाओं को पूर्ण करने वाली हैं।
English Meaning:
She resides in the great lotus forest and dwells in the Kadamba grove. She is situated in the middle of the ocean of nectar and, as Kamakshi, she fulfills all desires.
देवर्षि-गण-संघात-स्तूयमानात्म-वैभवा ।
भण्डासुर-वधोद्युक्त-शक्तिसेना-समन्विता ॥
Transliteration:
Devarṣi-gaṇa-saṃghāta-stūyamānātma-vaibhavā ।
Bhaṇḍāsura-vadhodyukta-śaktisenā-samanvitā ॥
Hindi Meaning:
देवताओं और ऋषियों के समूह द्वारा स्तुति की जाने वाली, वह अपने वैभव से युक्त हैं। वह भंडासुर के वध के लिए तैयार शक्ति सेना से संयुक्त हैं।
English Meaning:
She is praised the assemblies of gods and sages, adorned with her own splendor. She is accompanied the army of Shakti, ready to slay Bhandasura.
सम्पत्करी-समारूढ-सिन्धुर-व्रज-सेविता ।
अश्वारूढाधिष्ठिताश्व-कोटि-कोटिभिरावृता ॥
Transliteration:
Sampatkarī-samārūḍha-sindhura-vraja-sevitā ।
Aśvārūḍhādhiṣṭhitāśva-koṭi-koṭibhirāvṛtā ॥
Hindi Meaning:
वह सम्पत्करी (हाथी) पर सवार हैं और सिंधुर (हाथियों) के समूह द्वारा सेवित हैं। वह अश्वारूढ़ (घोड़ों) पर सवार करोड़ों घोड़ों से घिरी हुई हैं।
English Meaning:
She is mounted on the elephant Sampatkari and served a herd of elephants. She is surrounded countless horses, mounted on her steed.
चक्रराज-रथारूढ-सर्वायुध-परिष्कृता ।
गेयचक्र-रथारूढ-मन्त्रिणी-परिसेविता ॥
Transliteration:
Cakrarāja-rathārūḍha-sarvāyudha-pariṣkṛtā ।
Geyacakra-rathārūḍha-mantriṇī-parisevitā ॥
Hindi Meaning:
वह चक्रराज रथ पर सवार हैं और सभी प्रकार के अस्त्र-शस्त्रों से सुसज्जित हैं। वह गेयचक्र रथ पर सवार हैं और मंत्रिणी (सहायिकाओं) द्वारा सेवित हैं।
English Meaning:
She is seated on the chariot of Chakra Raja, adorned with all weapons. She is mounted on the Geya Chakra chariot and served her attendants.
किरिचक्र-रथारूढ-दण्डनाथा-पुरस्कृता ।
ज्वाला-मालिनिकाक्षिप्त-वह्निप्राकार-मध्यगा ॥
Transliteration:
Kiricakra-rathārūḍha-daṇḍanāthā-puraskṛtā ।
Jvālā-mālinikākṣipta-vahniprākāra-madhyagā ॥
Hindi Meaning:
वह किरिचक्र रथ पर सवार हैं और दंडनाथा (दंड देने वाली) से पूजित हैं। वह ज्वाला मालिनी द्वारा फेंके गए अग्नि प्राकार के मध्य में स्थित हैं।
English Meaning:
She is mounted on the Kirichakra chariot, honored Dandanatha. She is situated in the middle of a fiery rampart created Jwala Malini.
भण्डसैन्य-वधोद्युक्त-शक्ति-विक्रम-हर्षिता ।
नित्या-पराक्रमाटोप-निरीक्षण-समुत्सुका ॥
Transliteration:
Bhaṇḍasainya-vadhodyukta-śakti-vikrama-harṣitā ।
Nityā-parākramāṭopa-nirīkṣaṇa-samutsukā ॥
Hindi Meaning:
वह भंडासुर की सेना के वध के लिए तैयार हैं और अपनी शक्ति और विक्रम से प्रसन्न हैं। वह नित्य पराक्रम और शौर्य को देखने के लिए उत्सुक हैं।
English Meaning:
She is ready to slay Bhandasura’s army, delighted her power and valor. She is eager to witness her eternal courage and might.
भण्डपुत्र-वधोद्युक्त-बाला-विक्रम-नन्दिता ।
मन्त्रिण्यम्बा-विरचित-विषङ्ग-वध-तोषिता ॥
Transliteration:
Bhaṇḍaputra-vadhodyukta-bālā-vikrama-nanditā ।
Mantriṇyambā-viracita-viṣaṅga-vadha-toṣitā ॥
Hindi Meaning:
वह भंडासुर के पुत्रों के वध के लिए तैयार हैं और बाला के विक्रम से प्रसन्न हैं। वह मंत्रिणी अम्बा द्वारा रचित विषंग के वध से संतुष्ट हैं।
English Meaning:
She is ready to slay the sons of Bhandasura, delighted the valor of Bala. She is pleased the slaying of Vishanga, orchestrated Mantrini Amba.
विशुक्र-प्राणहरण-वाराही-वीर्य-नन्दिता ।
कामेश्वर-मुखालोक-कल्पित-श्रीगणेश्वरा ॥
Transliteration:
Viśukra-prāṇaharaṇa-vārāhī-vīrya-nanditā ।
Kāmeśvara-mukhāloka-kalpita-śrīgaṇeśvarā ॥
Hindi Meaning:
वह विशुक्र के प्राण हरण करने वाली वाराही के वीर्य से प्रसन्न हैं। वह कामेश्वर के मुख के दर्शन से प्रकट हुई श्री गणेश्वरी हैं।
English Meaning:
She is delighted the valor of Varahi, who took the life of Vishukra. She is the embodiment of Shri Ganeshwara, manifested the gaze of Kameshwara.
महागणेश-निर्भिन्न-विघ्नयन्त्र-प्रहर्षिता ।
भण्डासुरेन्द्र-निर्मुक्त-शस्त्र-प्रत्यस्त्र-वर्षिणी ॥
Transliteration:
Mahāgaṇeśa-nirbhinna-vighnayantra-praharṣitā ।
Bhaṇḍāsurendra-nirmukta-śastra-pratyastra-varṣiṇī ॥
Hindi Meaning:
वह महागणेश द्वारा नष्ट किए गए विघ्न यंत्रों से प्रसन्न हैं। वह भंडासुर के शस्त्रों का प्रतिकार करने वाली शस्त्र वर्षा करने वाली हैं।
English Meaning:
She is delighted the destruction of obstacles Mahaganapati. She counters the weapons of Bhandasura with her own shower of weapons.
कराङ्गुलि-नखोत्पन्न-नारायण-दशाकृतिः ।
महा-पाशुपतास्त्राग्नि-निर्दग्धासुर-सैनिका ॥
Transliteration:
Karāṅguli-nakhotpanna-nārāyaṇa-daśākṛtiḥ ।
Mahā-pāśupatāstrāgni-nirdagdhāsura-sainikā ॥
Hindi Meaning:
वह अपनी अंगुलियों के नख से उत्पन्न नारायण की दशा रूप हैं। वह महा पाशुपत अस्त्र की अग्नि से दग्ध असुर सेना वाली हैं।
English Meaning:
She is the ten forms of Narayana born from her fingernails. She burns the demon army with the fire of the great Pashupata weapon.
कामेश्वरास्त्र-निर्दग्ध-सभण्डासुर-शून्यका ।
ब्रह्मोपेन्द्र-महेन्द्रादि-देव-संस्तुत-वैभवा ॥
Transliteration:
Kāmeśvarāstra-nirdagdha-sabhaṇḍāsura-śūnyakā ।
Brahmopendra-mahendrādi-deva-saṃstuta-vaibhavā ॥
Hindi Meaning:
वह कामेश्वर के अस्त्र से भस्म हुए भंडासुर और उसकी सेना से शून्य हैं। वह ब्रह्मा, उपेंद्र (विष्णु), और महेंद्र (इंद्र) आदि देवताओं द्वारा स्तुति की गई वैभवशाली हैं।
English Meaning:
She is devoid of Bhandasura and his army, burned the weapon of Kameshwara. She is glorified Brahma, Upendra (Vishnu), and Mahendra (Indra) for her splendor.
हर-नेत्राग्नि-संदग्ध-काम-सञ्जीवनौषधिः ।
श्रीमद्वाग्भव-कूटैक-स्वरूप-मुख-पङ्कजा ॥
Transliteration:
Hara-netrāgni-saṃdagdha-kāma-sañjīvanauṣadhiḥ ।
Śrīmadvāgbhava-kūṭaika-svarūpa-mukha-paṅkajā ॥
Hindi Meaning:
वह हर (शिव) के नेत्राग्नि से भस्म हुए कामदेव को पुनर्जीवित करने वाली औषधि हैं। वह श्रीमद्वाग्भव कूट की एक स्वरूप और मुख कमल वाली हैं।
English Meaning:
She is the life-giving herb that revived Kamadeva, burned the fire from Shiva’s eyes. She is the embodiment of the Shri Mad Vagbhava Kuta and has a lotus-like face.